Kuchnia

ciasta

smaki i aromaty: Chałka jaką lubię:)

CHAŁKA /2 szt/

* 900g maki pszennej
* 40g świeżych drożdży
* 100g cukru
* 80g stopionego masła
* 2 jajka + 2 żółtka (białko zostawić do smarowania)
* 1/3 szkl letniego mleka
* 1/3 szkl letniej wody
* 1/2 łyżeczki soli
* skórka otarta z 1 cytryny

Z garści mąki, 1/4 szkl mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobić zaczyn. Przykryć na 10 minut ściereczką.
Kiedy drożdże zaczną pracować, można przystąpić do wyrabiania ciasta. Należy poświęcić na to ok 10 minut, aby ciasto było gładkie, sprężyste i nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej płynów lub mąki, jednak ostrożnie, ciasto ma być zwarte a nie lejące. Odpowiednia gęstość ma tu znaczenie. Dobrze wyrobione odwdzięczy się nam w trakcie kształtowania chałek.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części upleść chałkę. W tym celu podzielić ciasto na równe części (np 3, 4, 6) i utoczyć z nich wałeczki o równej długości. Upleść warkocz lub bardziej skomplikowany kłos. Należy pamiętać o dokładnym zlepieniu końcówek.
Przełożyć chałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką na ok 30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200stC.
Przed włożeniem do pieca, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem , sezamem, grubym cukrem lub kruszonką - wg uznania.
Piec przez 30- 40 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation