Hobby

koronki

Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym:
Składniki na ok. 40 sztuk:

340 g czekolady gorzkiej
225 g masła
3 jajka
225 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
105 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez)
garść orzeszków ziemnych, zmielonych



Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok.

Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia.

Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation