Kuchnia

Przepisy

"Mini pączki z serków homogenizowanych
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość porcji: 19 średnich pączków
Składniki:
280-300 g serka homogenizowanego waniliowego np. 2 x 140 g danio
1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
2 średnie jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo do zrobienia pączków: dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek, około 700 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do obtoczenia pączków.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serki waniliowe oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Ja używam do tych pączków serków homogenizowanych waniliowych Danio. Wybieram dwa kubeczki po 140 gramów każdy. Jeśli chcesz użyć innych serków, to pamiętaj by przy tych proporcjach nie użyć więcej niż łącznie 300 gramów serka waniliowego.

W misce umieść mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko łyżką.
Do miski wbij dwa jajka i przełóż też serki waniliowe.
Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką na jednolitą masę. Zajmie Ci to chwilę. Ciasto będzie gęste i klejące.
Przygotuj grubą, dużą patelnię z wysokim rantem lub szeroki garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki.

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Najlepiej jest wylać sobie trochę oleju na talerzyk, by co kilka pączków natłuszczać ponownie dłonie. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta, które jest dość luźne. Kulki nie będą idealne.. będą raczej nieforemne, jednak dzięki temu, że będą miały gładką powierzchnię, po włożeniu do tłuszczu i swobodnym obracaniu się podczas smażenia, zrobią się okrąglutkie. Ja najpierw nabieram łyżką porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Biorę ciasto do dłoni i przekładam kilka razy z jednej dłoni do drugiej, by ciasto nabrało ładnego kształtu.

Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości orzecha włoskiego. Sprawnie kładź na olej jeden pączek po drugim. Użyłam patelni o średnicy 28 cm, gdzie zmieściłam wszystkie pączki przy jednym smażeniu.

Pamiętaj o tym, by kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy. Swoje smażyłam niecałe 6 minut. Po wyłowieniu możesz je obtoczyć w cukrze pudrze."
https://aniagotuje.pl/przepis/mini-paczki-z-serkow-homogenizowanych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation