Kuchnia

coś z mięsa

Domowa szynka bez wędzenia - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

800g szynki wieprzowej
10 g soli
5 g soli peklującej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
100g słoniny wędzonej domowej
lub bardzo dobrej sklepowej wędzonki
wędzonej, nie o smaku wędzonego

Mięso myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wsypujemy sól, sól peklującą, pieprz, kolendrę, majeranek, słodką paprykę, pokrojony (nie wyciśnięty)czosnek, wszystko mieszamy i wkładamy szynkę, dokładnie obtaczamy ją w przyprawach, wszystkie mają się do niej przykleić.

Na koniec szynkę obkładamy wędzoną słoniną lub boczkiem, najlepiej żeby były to domowe wędzonki, które nieziemsko pachną wędzonym.

Doprawione mięso wkładamy do szynkowara, zamykamy i zostawiamy na 5 godzin w lodówce.

Następnie szynkowar zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny.

Szynkowar wyciągamy, ustawiamy do góry dnem tak długo, aż ostygnie, następnie wkładamy go do lodówki na minimum 10 godzin.

Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z szynkowara i wcinamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation