Kuchnia

Żarełko

Zupa Wonton « Monikucha online

Składniki :

2l wywaru z kurczaka
2 marchewki, pokrojone w paski
½ główki poszatkowanej kapusty pekińskiej
1 kapusta bok choy
1 por, pokrojony w paski
5 dużych ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie paseczki
4 cm świeżego imbiru, razem że skórką, pokrojonego cienkie w paseczki
2-4 szczypiory od dymki
¼ świeżego pęczka kolendry, drobno pokrojonej
50-60g krewetek
1 źdźbło trawy cytrynowej
1-2 łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
wonton czyli chińskie pierożki (przepis poniżej)

Przygotowanie:

W garnku do wywaru z kurczaka dodajemy marchewkę, kapustę pekińską, por, czosnek, imbir, trawę cytrynową i kolendrę. Dusimy wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut. W międzyczasie przygotowujemy pierożki.

Po 40 minutach przecedzamy wywar do innego garnka. Dodajemy pojedyncze liście kapusty bok choy, przekrojone wzdłuż na pół szczypiory od dymki, krewetki oraz sos sojowy, olej sezamowy, smabal oelek i przyprawę 5 smaków. Gotujemy jeszcze około 2 minuty.

Układamy po 3-4 ugotowane wontony w każdej salaterce, zalewamy bulionem i posypujemy świeżą dymką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation