Kuchnia

Mniam...

Banany w cieście francuskim z czekoladą (przepis z gazety „Ciasta Domowe” nr 39 z 1994r.).

Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej

1. Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło.
2. Ciasto kroimy na 12 kwadratów (moje opakowanie zawierało 6 prostokątów, więc każdy przepołowiłam na pół).
3. Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
4. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
5. Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
6. Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220oC przez 15 minut.
7. Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation