Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Składniki (na 6 porcji):
Na naleśniki:
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 400 ml mleka
- olej

Na farsz:
- 250 g sera ricotta
- 300 g mrożonego szpinaku z czosnkiem (lub świeżego szpinaku podsmażonego z dodatkiem czosnku)
- 400 ml passaty
- 150 g tartej żółtej mozzarelli
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Składniki na naleśniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie podsmażamy szpinak i gdy będzie już gorący zdejmujemy go z patelni, mieszamy z serem ricotta i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Passatę przelewamy do rondla, dodajemy bazylię, sól i pieprz do smaku i sos zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut, aż się lekko zredukuje.

Rozgrzewamy patelnię. Przed każdym naleśnikiem smarujemy ją przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, a następnie smażymy naleśniki.

Naleśniki przekładamy naprzemiennie cienką warstwą szpinaku z ricottą lub smarujemy pomidorowym sosem i posypujemy tartą mozzarellą. Wierzch smarujemy sosem, posypujemy serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (aż ser na wierzchu się roztopi i zacznie się rumienić).

Podajemy na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation