Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)
(Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
500g mąki pszennej (u mnie typ 550)
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane)
3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika)
2 łyżki soli (płaskie)
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
500 ml ciepłej wody

Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
(Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.)
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut.
Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni.
(Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.)
Po upłynięciu powyższego czasu - chleb zostawić na 5 minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek.
Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował
Kroić po upływie minimum godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation