Kuchnia

ciasteczka

Jabłkowe róże
Składniki na 5 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.
Pokroić w cienkie plasterki.
Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).

Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).
Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.
Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation