Kuchnia

Sałatki, surówki

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAKIEM I SZYNKĄ

Składniki:
Wielkanocna sałatka:
50 dag ziemniaków
5 jajek
15 dag szynki
15 dag ogórków kiszonych
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 dag pora
4 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy
1 ½ łyżki chrzanu
pieprz cayenne
majeranek
zielona pietruszka (suszona)
sól
pieprz ziołowy
Do dekoracji:
3 rzodkiewki
rzeżucha
Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, następnie obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Szynkę, ogórki kiszone, obrane ze skórki, oczyszczone i opłukane jabłko oraz por pokroić w kostkę. Dodatkowo jabłko skropić sokiem z cytryny.

Do miski przełożyć ziemniaki, jajka, szynkę, ogórki kiszone, jabłko i por. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz szczyptę pieprzu cayenne, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i na koniec przyprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Ponownie wymieszać i przełożyć do szklanej salaterki.

Przed podaniem na świąteczny stół sałatkę udekorować pokrojoną w kostkę rzodkiewką oraz rzeżuchą.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation