Fotografia

Fotografia

Tosty francuskie na słodko z czekoladą

Składniki na śniadanie lub kolację dla 4-ch osób:
1 duża, lekko czerstwa chałka (może być domowa)
3 jajka
mleko
kilka kostek czekolady deserowej
opcjonalnie: ekstrakt lub aromat waniliowy
olej do smażenia

Chałkę kroimy na grube, 2-3 cm plastry. W każdym kawałku robimy nacięcie (tam gdzie był spód chałki) i wciskamy do środka pół kostki czekolady. Do jednej miseczki wlewamy mleko, a w drugiej roztrzepujemy widelcem jajka ze szczyptą soli. Jeśli chcemy możemy dodać do miseczki z mlekiem odrobinę ekstraktu lub aromatu waniliowego. Pół centymetrową warstwę oleju rozgrzewamy na patelni. Chałkę obtaczamy w mleku przez chwilkę ją w nim przytrzymując, a następnie obtaczamy w jajku. Wkładamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation