Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Ciasto:
250 g masła
500 g maki pszennej jasnej
200 ml śmietany (ok. 18%)
1 łyżeczka soli, oregano i bazylii

Farsz:
600 g pieczarek
3 cebule (ok. 250 g)
4 duże ząbki czosnku
450 g szpinaku*
75 g startego sera żółtego
Sól, pieprz

*może być świeży lub mrożony
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić do dłoni (około 7 minut). Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę, aż nieco stężeje.

W tym czasie robimy farsz. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni razem z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilkanaście minut. Następnie dodajemy szpinak. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to dusimy aż całą woda odparuje, jeśli świeżego, to aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Wyłączamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, to do zimnego farszu dodajemy starty ser i mieszamy.

Wyjmujemy z lodówki ciasto, dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy w okrąg i dzielimy na 4 części. Na każdą część nakładamy farsz i zawijamy rogala. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Jeżeli zostanie wam trochę farszu to można do niego dodać trochę śmietany i będziecie mieć doskonały sos do makaronu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation