Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KACZODAJNIA: Szczaw na zimę
Składniki:
szczaw
odrobina wody
około łyżka masła
Przygotowanie:
Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy. Mokry wrzucamy do rondelka i dolewamy jeszcze odrobinę wody, tyle tylko żeby szczaw zmiękł. Dodajemy masło i smażymy aż cała woda wyparuje. Możemy przetrzeć przez sito przed włożeniem do słoiczków, ja jednak przecieram tuż przed dodaniem do zupy. Sama czynność przecierania (obojętne, w którym momencie) jest bardzo ważna gdyż nie odcinając wcześniej ogonków i żyłek ze szczawiu po dodaniu do zupy pływałyby tzw. "nitki", które skutecznie zniechęcają do jej zjedzenia.
Pasteryzacja:
Słoiki myjemy i przesuszone wstawiamy do zimnego piekarnika. Wypiekamy je w temp 120-130 stopni przez ok. 15-20 minut. Gorący szczaw przekładamy do wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzujemy ok. 20 min. w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation