Kuchnia

Sałatkowo.... i to i owo

Moje Dietetyczne Fanaberie

kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty)
1/2 średniego, zielonego ogórka
2 małe pomidory
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
kilka zielonych oliwek
1/2 jabłka
2 rzodkiewki
100 ml kremowego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypiorek
1 łyżeczka miodu
----------
130 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce.

Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory,
aby trochę obciekły.

Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki).
Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko.

W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę.

Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników -
całość dokładnie łączymy z sosem i zajadamy ze smakiem :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation