Kuchnia

ciasto

Pasztet ze szpinaku i jajek -

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera feta
4 jajka (ugotowane na twardo)
2 jajka (surowe)
2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
1 cebula
1 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki sezamu (niekoniecznie)

W garnku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj zamrożony szpinak, podsmażaj na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Szpinak przestudź, następnie dodaj 3 łyżki bułki tartej. Jajka lekko roztrzep (odłóż 3 łyżki roztrzepanego jajka), resztę wlej do szpinaku. Przypraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Masę dokładnie wymieszaj, dodaj pokruszony ser feta i ponownie lekko wymieszaj.
Formę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż dno, i wszystkie boki ciastem francuskim, tak, aby część ciasta wystawała z jednej strony. Posyp ciasto (spód) 1 łyżką bułki tartej, a następnie wyłóż połowę masy ze szpinaku. Jajka obierz i ułóż na środku masy, przykryj pozostałą masą. Szpinak przykryj wystającą częścią ciasta francuskiego, delikatnie sklej boki ciasta francuskiego (jeżeli ciasta jest za dużo, nadmiar odetnij – możesz powycinać kształty i poukładać na cieście). Wierzch pieczeni nakłuj widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem (możesz posypać sezamem albo czarnuszką).
Pieczeń przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C i piecz przez 20 minut, po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation