Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Leniwe idealne

Składniki (na 1 porcję):
200 g twarogu w kostce (ten w trójkącie należy dodatkowo przetrzeć przez sito)
1/3 szklanki mąki
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Ponadto
ok. 2 łyżek rozpuszczonego masła
cukier

W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: mąkę, cukier puder i żółtko, wymieszać.

Białko ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej.

Całość wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.

Leniwe wrzucać do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłynął na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.

Podawać od razu polane masłem i posypane cukrem.

Tadam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation