Kuchnia
Mięsne
Cassoulet z kaczki z pomarańczami
6 udek kaczych
2 łyżki oleju
200 g boczku
1 duża cebula (najlepiej cukrowa)
100 g imbiru
1 papryczka chili
2 pomarańcze
200 g mini marchewek (świeżych lub mrożonych)
3 łodygi selera naciowego
1 puszka czerwonej fasolki
60 ml likieru pomarańczowego Grand Marnier (można pominąć)
1 i 1/2 szklanki bulionu
3 łyżki sosu sojowego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Przygotować dużą patelnię np. żeliwną oraz duży garnek - naczynie do pieczenia z pokrywą. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Udka doprawić w miarę obficie solą i pieprzem, włożyć na patelnię skórką do dołu. W razie potrzeby użyć drugiej patelni lub smażyć mięso partiami. Obsmażyć na złoty kolor, przez ok. 10 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Obsmażone mięso wyłożyć na talerz, zlać tłuszcz z patelni. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojony boczek i chwilę podsmażać. Dodać obraną i pokrojoną w grube plastry cebulę i wymieszać. Następnie dodać obrany i pokrojony na 1/2 cm plasterki imbir i przepołowioną wzdłuż, oczyszczoną z nasion papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać umyte i pokrojone na ćwiartki pomarańcze, marchewki, odcedzoną na sitku i opłukaną fasolkę oraz seler naciowy pokrojony na 1/2 cm plasterki.
Wlać likier, wymieszać składniki np. delikatnie potrząsając patelnią i pogotować całość przez ok. 2 minuty. Dodać bulion i sos sojowy, zagotować.
Przelać do naczynia do zapiekania, w środek powciskać obsmażone udka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2 godziny.
MA==