Kuchnia

gotowanie-wędliny

PIECZONY ROLOWANY BOCZEK

ok. 1 ½ kg boczku
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy
1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki

Dodatkowo:

2 cebule
4 ząbki czosnku
bawełniany sznurek

Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.
Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.
Olej wymieszać z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką). Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.

Boczek rozłożyć tak aby warstwa słoninki była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina). Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny.  W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation