Kuchnia

kulinaria

Kruche ciasto*:

25 dkg mąki
15 dkg masła
75 g cukru
2 – 3 łyżki kakao
2 żółtka
szczypta soli
* z podanych składników wychodzi 8 tarteletek o średnicy około 10 – 12 cm

Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
Foremki wysmaruj tłuszczem i dokładnie wypełnij je ciastem.
Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu tarteletek napełnij je konfiturą malinową i przygotuj bezę.

Beza:

białko z 2 jaj
szczypta soli
125 g cukru pudru
Białka ze szczyptą soli ubij na bardzo sztywną pianę.
Następnie dodawaj po łyżce cukru, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj wierzch tarteletek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C na około pół godziny, aż wierzch bezy lekko się zarumieni.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation