Kuchnia

SŁODKOŚCI

Placek z truskawkami na maślance


Składniki:
na formę ok. 20 cm x 30 cm

ok. 250 g truskawek
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

do wysmarowania formy
masło lub margaryna
mąka



Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.

Formę natłuszczam i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję i układam na wierzchu pokrojone w plastry truskawki.

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation