Kuchnia

przetwory

Dżem z dyni i cytrusów

Jak prawdziwa czarownica mieszałam w garnku, starając się zamknąć jesień w słoiczkach. Dynia nadała dżemowi kremową konsystencję, piękny kolor i subtelnie wpłynęła na jego smak. Pomarańcze, grejpfrut i cytryna, podkręcone delikatnie cynamonem zwieńczyły całość. Jest kolor, jest zapach, jest smak! Czary czasem działają!

Składniki:

1 kg dyni ( ok. połowa średniej wielkości)
2 pomarańcze
1 grejpfrut (najlepiej czerwony)
1 cytryna
350 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
Dynie przepołowić, oczyścić z pestek, wydrążyć i pokroić w kosteczkę.

Cytrusy umyć, obrać (pozbawiając pestek), pokroić w kostkę.

Dynie zasypać polową cukru i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie miękkość dorzucić owoce cytrusowe, resztę cukru i cynamon, gotować aż dynia zacznie przypominać papkę ( ok 20 min.) Jeśli nie obraliście cytrusów z błonek, polecam użycie blendera. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować ( umieścić n kilka minut w garnku z gotującą się wodą). Odstawić na szmatce do góry nogami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation