Kuchnia

Kuchnia

MIĘTOWO – LIMONKOWY HUMMUS Z BOBU | weganon.pl
SKŁADNIKI:

– ½ kg bobu
– sok z połowy limonki
– 5 sporych listków mięty + kilka do posypania wierzchu
– 1 spory ząbek czosnku
– 3 łyżki tahiny
– sól do smaku
– kilka listków kolendry
– oliwa do polania
– zielony zatar do posypania
– zimna woda

WYKONANIE:

– bób włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości (czas zależy od wielkości i czy jest młody). Odcedzić, wystudzić i wyjąć ze skórek
– do miski włożyć bób, takinę, miętę, sok z limonki, starty czosnek i dokładnie zmiksować blenderem
– powoli dodawać wodę do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (3-4 łyżki)
– pastę doprawić solą do smaku
– wyłożyć na talerz, polać oliwą, posypać posiekaną miętą i kolendrą, polać oliwą i posypać zatarem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation