Kuchnia

ciasta

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

rosty i szybki przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem idealne w sezonie. Ciasto jest lekkie, wilgotne z dużymi kawałkami rabarbaru. Błyskawiczne wykonanie sprawia, że możesz je przygotować dosłownie na ostatnią.

Duże kawałki rabarbaru w połączeniu ze słodkim ciastem dają fajny kontrast, który uwielbiam. Do ciasta nie dodawałam kruszonki, aby nie przykryć rabarbaru, ale możesz jak najbardziej dodać na wierzch.

Ciasto ma specyficzny posmak dzięki dodaniu jogurtu, który jest lekko kwaśny, słony i wzbogaca smak ciasta. Użyłam do tego przepisu jogurtu naturalnego, który jest rzadszy niż grecki i w tym przepisie lepiej się sprawdzi.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem możesz wykonać na ostatnią chwilę lub wcześniej. Po upieczeniu nawet następnego dnia nie traci zbyt dużo na swoim smaku i wilgotności.

Jeśli nie lubisz rabarbaru zastąp go innymi owocami, najlepiej jeśli będą lekko kwaśne.

Ciasto jogurtowe przygotujesz również bez użycia miksera. Wymieszaj łyżką wszystkie składniki i upiecz. Ciasto będzie równie dobre i puszyste. Taka wersja jest o wiele prostsza dla osób, które nie pieką ciast.

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

250 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
2 jajka
3 łodygi rabarbaru

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Rabarbar (najlepiej jeśli ma dosyć cienkie łodygi) kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Obsypujemy je cukrem waniliowym i zostawiamy na 30 min, aby puściły sok.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszysta masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy jogurt oraz olej. Na koniec dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i po każdym dodaniu miksujemy jedynie do połączenia składników (nie dłużej).
Formę o wymiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Wykładamy ciasto i układamy kawałki rabarbaru w niewielkich odstępach od siebie, aby powstało coś na kształt okręgu. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation