Kuchnia

VEGE

Pieczone placki warzywne
2 małe cukinie (u mnie ze skórką)
1 dużą marchewka
1 średnia cebula
6 średnich ziemniaków
1 ząbek czosnku
3 średnie jaja
2 łyżki parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
4-6 łyżek mąki pszennej
garść posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
sól


Ziemniaki, cukinię oraz marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię przekładam na sitko, posypuję 1/3 łyżeczki soli i pozostawiam na ok. 15 minut, aby odciekł nadmiar soku, po tym czasie warzywa także dokładnie odciskam łyżką, w konsekwencji chcę się pozbyć jak największej ilości soku.

Cebulę kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.

Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję starty parmezan, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, na koniec wbijam jaja, dodaje oliwę oraz stopniowo mąkę, mieszam.
Ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję, ewentualny nadmiar soku odlewam łyżką.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam płaskie porcje ciasta, formując kształt placuszków.
Piekę ok. 30-40 minut na dwie tury, w połowie czasu pieczenia (po ok. 15 minutach) obracam placki na drugą stronę.
(Czas pieczenia zależy od piekarnika dlatego należy uważać, aby placuszki nie zrobiły się zbyt suche).

Placki podaję póki gorące z kwaśną śmietaną, domowym sosem koperkowym lub czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation