Kuchnia

kulinaria

MAKARON PO PROWANSALSKU


Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min

Składniki
1 bakłażan pokrojony na ćwiartki, bez pestek
2 piersi z kurczaka, doprawione i pokrojone w płaty
20 g masła
10 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
8 serc karczochów, pokrojonych na pół
Ok. 50 g tartego parmezanu
100 g świeżego szpinaku
0, 5 l śmietany
Ok. 600 g ugotowanego makaronu ( tagliatelle, penne)

Przygotowanie
Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż doprawione płaty z piersi kurczaka, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni i na ten sam tłuszcz dodaj bakłażan i ponownie podsmaż. Kiedy będzie złoty dodaj czosnek i cebulę. Jak cebula będzie szklista dodaj pomidory, szpinak i ponownie podsmaż całość. Dodaj śmietanę i podgotuj wszystko dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj serca karczochów, ser, dopraw i dodaj makaron. Całość ponownie wymieszaj i podawaj na głębokim talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation