Kuchnia

wypieki

picante-jalapeno.blogspot.com: Torcik czekoladowy z musem owocowym i truskawkami

Składniki (na foremkę o średnicy 18cm)

Na ciasto*
3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
150 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponad to:
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mrożonych jagód (lub świeżych)
1/2 szklanki mrożonych jeżyn (lub świeżych)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500g truskawek świeżych

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").

Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch lekko ścinamy i rozkruszamy. Pozostałe ciasto dzielimy na trzy blaty.
Mrożone jagody i jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu (około 15-20minut), wówczas dodajemy do sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Zimny blat ciasta układamy na paterze, wykładamy na niego 1/2 kremówki, oraz połowę zimnego musu owocowego, układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy. Na ostatni blat wykładamy kremówkę, oraz pokruszony wcześniej wierzch ciasta. Dekorujemy całymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation