Kuchnia

Kuchnia

Galaretka pomarańczowa | Moje Wypieki

Próbowaliście zrobić sami galaretkę? Ja już kilka razy, jak miałam nadmiar owoców (pyszna jest wiśniowa!). Galaretka w proszku się nie umywa ;-). Przede wszystkim smak i brak 'aromatów identycznych z naturalnymi'. Polecam, przed zbliżającym się latem i apetytem na ciasta sezonowe z owocami i galaretką. A jak smakowała galaretka pomarańczowa obsypana startą gorzką czekoladą? Jak wedlowskie delicje... tyle, że bez biszkoptu - pycha :-).


Składniki na 5 galaretek (z formy silikonowej do muffinów):

350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej z drobinkami miąższu ale bez błonek), u mnie był to sok z 5 pomarańczy
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku (10 g) lub 4 listki żelatyny
50 g cukru (lub w zależności od słodkości pomarańczy)
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru cytrusowego - tylko w wersji dla dorosłych (wtedy dodatkowo o pół łyżeczki żelatyny więcej)
wiórki z gorzkiej czekolady - do podania (opcjonalnie)

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Wystudzić i schłodzić, do stężenia.

Można podawać ze startymi wiórkami czekolady.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation