Kuchnia

Kuchnia - przepisy i nie tylko

ZALEWAJKA RADOMSZCZAŃSKA
700 g ziemniaków
250 g wędzonego boczku
2 l wody
1/2 l żuru
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3-4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.

https://zakochanewzupach.pl/zalewajka-radomszczanska/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation