Biżuteria

biżuteria

Roladki z szynki w galarecie

Składniki:

10 plastrów szynki (nie mogą być ani za cienkie ani za grube)

Nadzienie:

150 g serka naturalnego homo
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu ze słoika (jeśli lubicie bardziej ostre smaki - dodajcie więcej)
sól
pieprz
2 płaty konserwowej papryki lub 2 korniszony

Galareta:

2 kopiaste (lub 4 płaskie) łyżeczki żelatyny
2 szklanki bulionu drobiowego (2 szkl. gorącej wody + 1 kostka rosołowa)

Do dekoracji:

3 jajka ugotowane na twardo
po kawałku żółtej i czerwonej papryki konserwowej
łyżka groszku z puszki
łyżka kukurydzy z puszki


Na początku przygotować galaretę. W 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić.
Plastry szynki zawinąć w rulony i ułożyć na półmisku (dzięki temu będziemy wiedzieć ile miejsca one nam zajmą).
Nadzienie: Serek wymieszać z majonezem, chrzanem (można dodać więcej - będzie bardziej ostre), pokrojoną papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Nadziewać ruloniki szynkowe farszem serowo-chrzanowym, zawijać i odkładać każdy rulon na swoje miejsce na półmisku. Udekorować całość ćwiartkami jajek, paskami kolorowej papryki oraz groszkiem i kukurydzą. Zalać roladki lekko tężejącą galaretą i wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation