Kuchnia

przez żołądek do serca.

Babeczki (12 sztuk):

2 jajka
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła
2 łyżki jogurtu
150ml śmietanki kremówki 30%
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Krem:

125g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:

marcepan ok. 150g
pianki mini-marshmallows ok. 150g
kostka gorzkiej czekolady, roztopiona
białe perełki
Przygotować babeczki. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Jajka ubić z cukrem i wanilią na jasny, gęsty, puszysty krem. W międzyczasie roztopić masło, ubić na sztywno śmietankę kremówkę, przesiać suche składniki i wymieszać z czekoladą. Na najmniejszych obrotach miksera do ubitych jaj wlać masło, następnie dosypywać po łyżce suchych składników na zmianę z połową ubitej kremówki i jogurtem. Na koniec wmieszać delikatnie pozostałą śmietankę. Ciasto rozłożyć pomiędzy dołki foremki - piec 12-15 minut do suchego patyczka w 180st.C. Ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem. Serek mascarpone ubić razem z kremówką i cukrem na gęsty krem. Schować do lodówki.

Przygotować owieczki. Mini-marshmallow pokroić nożyczkami na połówki. Z marcepanu ukształtować główki i uszka. Do główki przykleić uszka, oczka z perełek i narysować źrenice z czekolady, odcisnąć też nozdrza wykałaczką. Babeczki posmarować kremem. Przykleić główkę i połówki pianek. Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation