Kuchnia

CIASTA

Tarta morelowa z kratką

Składniki na ciasto kruche:

400 g mąki pszennej
240 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
120 g cukru pudru
szczypta soli
5 - 6 łyżek zimnej wody

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.

Głęboką formę na tartę o średnicy 25 - 26 cm (lub tortownicę, wtedy jej boki wykładamy ciastem do połowy) posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę - dno i boki formy. Do środka wyłożyć morelowe nadzienie (przepis poniżej). Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego paski o szerokości 2 cm. Paski ułożyć na górze nadzienia w formie kratki i połączyć je z ciastem wyłożonym na bokach tarty. Kruche ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, do lekkiego zbrązowienia tarty. Jeśli posiadacie taką opcję w piekarniku - warto na ostatnie 10 - 15 minut włączyć tylko grzanie od dołu piekarnika i dopiec sam spód.

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania wierzchu
płatki migdałów (opcjonalnie)

Morelowe nadzienie:

1,2 kg moreli, odpestkowanych
1/3 szklanki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation