Kuchnia

Bajecznie kolorowe KANAPKI

Bruschetta z pomidorami - Przekąski na Imprezę

Składniki:

bagietka – najlepiej pełnoziarnista
łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor np. malinowy
1 mała cebula czerwona
kilka listków bazylii
odrobina oliwy
sól gruboziarnista
pieprz

opcjonalnie: sos/ocet balsamiczny, mozzarella lub parmezan

Wykonanie:

Bagietkę kroimy na kromki. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości lub pokrojone – nie ma to większego znaczenia, mają tylko oddać swój smak do masła). Dodajemy odrobinę soli. Każdą kromkę smarujemy z obu stron masłem czosnkowym i układamy na blaszce. Opiekamy na grillu lub w piekarniku na złoty kolor. Możemy także posypać grzanki serem.

Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulkę siekamy jak najdrobniej. Mieszamy z pomidorami. Dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę oliwy. Kilka listków bazylii również siekamy (kilka zostawmy do dekoracji) i dodajemy do pomidorów.

Na gorące grzanki układamy pomidory z bazylią i cebulką. Możemy pokropić odrobiną octu lub sosu balsamicznego (sos jest bardziej gęsty) i udekorować pozostałą bazylią. Nasza bruschetta z pomidorami gotowa w kilka chwil. Koniecznie spróbujcie. Idealne jako samodzielna kolacja lub jako dodatek np. do kurczaka lub ryby. Podajcie takie gorące kanapki na imprezie – Wasi goście będą zachwyceni.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation