Biżuteria

biżuteria

Faworki
Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki gęstej śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto, wielokrotnie je zwijając i bijąc wałkiem, aby wprowadzić pęcherzyki powietrza. Gdy będzie elastyczne, gładkie i aksamitne w dotyku, rozwałkować je na bardzo cienkie placki i wykrawać paski. Dłuższe paski podzielić na kilka mniejszych, każdy naciąć na środku, końce przewinąć. Faworku smażyć na rozgrzanym tłuszczu, gotowe odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation