Kuchnia

nalewki

Jak zrobić nalewkę śliwkową?- porady Tipy.pl,

* 1 kg śliwek
* 2 szklanki cukru
* 2 szklanki wódki
* 1/2 szklanki brandy

Śliwki umyj i osusz. Następnie przekrój je na połówki lub ćwiartki.
2
Umieść śliwki w pojemniku z pokrywką (lub w słoiku), zasyp cukrem i wymieszaj. Następnie zalej je wódką i brandy. Pomieszaj kilka razy, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Zamknij pojemnik i umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu. Przechowuj go tam przez 2 miesiące, raz na jakiś czas mieszając zawartość.
3
Przygotuj dużą miskę. Umieść na niej sitko i przecedź nalewkę. Wyciśnij wszystkie śliwki końcem drewnianej łyżki. Utrzyj przez sitko ich miąższ. Następnie przecedź nalewkę przez płócienną lub bawełnianą szmatkę, dopóki nie usuniesz z niej wszystkich drobinek miąższu.
4
Przelej nalewkę do butelki. Możesz skosztować ją teraz, jednak najlepiej będzie smakowała, jeśli odstawisz ją w ciemne, chłodne miejsce na kolejny miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation