Biżuteria

biżuteria

boeuf Strogonow z pieczarkami i kopytka
Emotikon smile

=====================================

1,2 kg wołowiny ( najlepiej rostbefu, polędwicy )
400 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
około 500 ml bulionu
100 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml śmietany 18%
sok z cytryny 2 łyżki
płaska łyżeczka papryki ostrej
pieprz,sól
olej

W innych wersjach można tez dodać pomidory z puszki ( wtedy mniej bulionu ), paprykę czerwoną, ogórki kiszone, białe wino zamiast czerwonego.

Oczyszczone mięso wkładamy na 40 minut do zamrażarki, w tym czasie smażymy na suchej patelni pokrojone w plasterki pieczarki do zrumienienia pod koniec solimy i przyprawiamy pieprzem - osobno w garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę na oleju.
Pieczarki przekładamy do cebuli i odstawiamy.

Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około 0,8 mm, a następnie na paseczki szerokości 1 cm ( dłuższe paseczki kroimy na pół ) - mięso przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i na chwilę odstawiamy. Paski obtaczamy w zmieszanej mące pszennej z ziemniaczaną i smażymy porcjami na mocno rozgrzanym oleju około 3 minuty ( nie za dużo mięsa, bo temperatura spadnie i wołowina puści sok, będzie się dusić i straci soczystość ) - uwaga mocno pryska tłuszcz - trzeba się nastawić na sprzątanie kuchenki
Emotikon smile
.

Mięso przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, a patelnie po smażeniu mięsa zalewamy bulionem, dodajemy przecier i chwilę mieszamy na ogniu, aż się wszystko rozpuści - następnie wszystko przelewamy do garnka.

Powoli dusimy od 15 do 45 minut ( w zależności jakiej wołowiny użyliśmy ) - w trakcie duszenia dodajemy wino paprykę i śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Podajemy z bułką, chlebem grzankami lub kluseczkami ziemniaczanymi.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation