Kuchnia

Spiralizer

Buraczane spaghetti z krewetkami - przepis ze Smaker.pl

350 g buraków
8 krewetek z pancerzem
125 ml jogurtu
2 szczypty baharatu lub innej orientalnej przyprawy
2 łyżki syropu jabłkowego lub cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
łodyga świeżego czosnku lub 2-3 ząbki
3 łyżki oleju
4 łyżki octu balsamicznego
3 łodygi estragonu

Buraki obrac i zrobic z nich spaghetti.
Do jogurtu dodac sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawe baharat i poslodzic np. syropem jablkowym
Krewetki umyc, pozostawic pancerz, jesli nie sa wyczyszczone wyciagnac jelito, nastepnie lekko odsunac pancerz i posolic mieso.
Tak przygotowane krewetki wlozyc na chwile do miseczki, zalac oliwa i dodac pokrojona lodyge lub rozdrobnione zabki czosnku.
Buraczany makaron smazyc przez chwile w oleju, posolic i dodac ocet balsamiczny. Nie smazyc zbyt dlugo, aby byl "al dente".
Mozna dodac tez szczypte pieprzu i odrobine poslodzic, jesli ocet nie byl slodki.
Krewetki smazyc ok. 1 minuty z dwóch stron bez czosnku, gdy obydwie strony beda podsmazone, dodac czosnek z marynaty i jeszcze przez chwile smazyc alezbyt dlugo, gdyz mieso zrobi sie gumiaste.Krewetki podac na buraczanym makaronie, dodac jogurt i przyozdobic swiezym estragonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation