Kuchnia

słodkości

Sernik pascha

Składniki:
400 g twarogu (najlepszy pół na pół trzykrotnie mielony, np. President oraz zwykły twaróg np. Bacha)
1/2 – 1 szklanki pokrojonych bakalii (rodzynki, morele, śliwki, żurawina, figi, migdały w płatkach…)
1 łyżka skórki otartej z cytryny (lub pomarańczy)
4 czubate łyżeczki żelatyny*
3-4 łyżki fruktozy/cukru brzozowego (ilość zależy od kwaśności sera oraz własnego smaku)
1-2 łyżki dżemu z pomarańczy słodzonego fruktozą** (opcjonalnie)

*Z taką ilością żelatyny sernik się zsiada, nie jest twardy ale taki raczej kremowo-zsiadły. Jeśli sernik ma być podawany latem, lub gdy jest bardzo ciepło w mieszkaniu, doradzam zwiększenie ilości żelatyny przynajmniej o 1 łyżeczkę.

dodatkowo:
gaza (do kupienia w aptekach)
miska, słój… – jako forma na sernik; pojemność około 0,8-1 litra
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.

Twaróg wymieszać z fruktozą, tartą skórką cytrynową, dżemem oraz pokrojonymi bakaliami.

Formę na paschę wyłożyć dokładnie gazą (1-2 warstwy).

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (30-40 sekund moc 600 W). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, a następnie całość wlać do pozostałego sera. (Uwaga: Dzięki temu żelatyna nie zetnie się w grudki w kontakcie z zimnym serem, a także łatwiej będzie ją równomiernie rozprowadzić.)
Dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej gazą. Odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aby sernik dobrze się zsiadł.

Przed podaniem wyjąć z formy na półmisek, zdjąć delikatnie gazę i udekorować bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation