Kuchnia

ciasta

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym - PRZEPIS - MC
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
Mus morelowy:
200g suszonych moreli
skórka starta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
300ml gorącej wody
Krem jabłkowo – cynamonowy:
2 jabłka o wadze około 370-400g
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka miodu
5 łyżeczek żelatyny
70g poszatkowanych orzechów włoskich
500ml śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii)
Dodatkowo:
połówki orzechów do ozdoby
około 60g marcepanu
zielony barwnik spożywczy
całe goździki
cynamon do posypania

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch. Większy, wyższy biszkopt przekroić w poziomie na dwa równe packi, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Mus morelowy:
6. Morele przełożyć do rondelka i zalać gorącą wodą 300ml, zagotować i przykryć. Trzymać na małym ogniu przez około 6 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Morele razem z wodą w której się gotowały przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny i znów zmiksować. Jeśli mus wyjdzie bardzo gęsty proszę dodać jeszcze 2-4 łyżki wody.

Krem jabłkowo – cynamonowy:
8. Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (połówki orzechów do ozdoby również). Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć przez około 8 minut na środkowej półce piekarnika. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć na patelnię, dodać miód, cynamon i podgrzewać mieszając, aż jabłka zmiękną (jeśli jabłka puszczą mało soku można dodać 2-3 łyżki wody). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte jabłka zblendować na mus.

9. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.

10. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 likieru i na wierzch wyłożyć połowę musu morelowego, rozsmarować go tak, aby zachować około 1cm odstęp od brzegu tortownicy (patrz zdjęcie poniżej).

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ucierając mikserem wlać żelatynę, wymieszać. Dodać mus z jabłek i zmów wymieszać. Krem przełożyć do woreczka foliowego z szeroko końcówką (zdjęcie poniżej).

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

12. Krem wycisnąć „łezkami” dookoła brzegu (zdjęcie poniżej), następnie kremem wypełnić środek i posypać połową poszatkowanych, uprażonych orzechów. Na wierzch ułożyć drugi kawałek biszkoptu. Nasączyć go i wyłożyć resztę musu morelowego. Ozdobić bitą śmietaną, jak pierwszy biszkopt, posypać orzechami i nakryć ostatni krążkiem biszkoptu.

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

13. Biszkopt nasączyć i wycisnąć pozostałą bitą śmietanę. Wierzch posypać delikatnie cynamonem i poukładać połówki orzechów. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

14. Marcepan zagnieść z odrobiną zielonego barwnika. Uformować z niego 3 kuleczki i trochę je spłaszczyć formując jabłuszka. W wierzch każdego jabłuszka wbić po jednym goździku. Z marcepanu powycinać trzy małe listki i ozdobić nimi jabłuszka.
Tort przed samym podaniem udekorować marcepanowymi jabłuszkami .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation