Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Babka Wielkanocna

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
4 jaja
szczypta soli

Na lukier:

1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
orzechy włoskie

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
W misie miksować cukier z olejem, dodawać po 1 jajku.
Gdy masa jest już dokładnie zmiksowana dodawać powoli mleko i przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Przygotowane ciasto przelać do formy.
Piec przez ok 80-90minut lub do suchego patyczka.
Przestudzić i wyjąć z formy.
Przygotować lukier ucierając cukier puder z mlekiem.
Gdy ciasto jest już przestudzone, wylać na nie lukier i posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation