Kuchnia

Kuchnia

SKŁADNIKI:

1 mały ananas
130 g cukru
1 łyżka wody
140 ml mleka
1 laska wanilii
30 g mąki
3 łyżki masła
2 żółtka
3 białka
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
cukier puder do oprószenia
Obrać ananasa, usunąć środek i pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić do malaksera i zemleć na gładką masę. Przetrzeć przez bardzo drobne sitko, a najlepiej przez muślin, aby otrzymać osobno czysty sok i pulpę. Do małego rondelka wlać łyżkę wody i wsypać 2 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 3 min. Dodać ananasową pulpę i gotować 5 min., często mieszając. Ostudzić całkowicie, przykryć i włożyć do lodówki. Wlać mleko do innego rondelka, wydrążyć nasiona z laski wanilii i wrzucić je wraz ze strąkami do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia. Podczas podgrzewania mleka, połączyć w misce mąkę, łyżkę cukru i łyżkę masła. Wyrobić ręcznie do połączenia składników (wyjdzie coś na kształt kruchego ciasta). Wyjąć strąki wanilii z rondla i wrzucić ciasto do mleka. Gotować, mieszając, aż wszystkie składniki zbiją się w jedną całość i zaczną odchodzić od ścianek naczynia. Przełożyć ciasto do miski, poczekać, aż lekko przestygnie i wrzucając po jednym żółtku, miksować. Dodać pulpę ananasową i miksować do całkowitego ostygnięcia zawartości miski. Przykryć i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190oC. W małej misce wymieszać 2 łyżki cukru z wiórkami kokosowymi. Rozmiękczonym pozostałym masłem wysmarować wewnętrzne ścianki kokilek i wstawić je do lodówki. Kiedy masło na nich zastygnie, wysmarować je ponownie masłem i obsypać wnętrze kokosową mieszanką. Wstawić kokilki do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation