Kuchnia

Chlebuś

ZAKWAS - RĘCZNIE

Chleb biały na zakwasie - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Chleb na zakwasie pszennym
zaczyn
125 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
85 g ciepłej wody
80 g aktywnego zakwasu pszennego

Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy zakwas, mąkę i wodę aż otrzymamy gładką, gęstą masę. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na całą noc (12-16 godzin) w ciepłe miejsce.

chleb
450 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
1 1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
cały zaczyn

Mieszamy mąkę z solą, dodajemy do zaczynu. Wlewamy oliwę oraz wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Najpierw mieszamy je łyżką, a gdy już w miarę się połączy zaczynamy wyrabiać ręcznie, lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Polecam jednak ręcznie jako dobre ćwiczenie dla ciała i umysłu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation