Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta wiejska z pieczarkami
Strona Główna - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Składniki

spód:
•200 g mąki pszennej
•120 g masła
•szczypta soli
•1 jajko (użyłam L)

nadzienie:
•2 czerwone cebule
•1 łyżka oliwy lub oleju
•250 g pieczarek
•3 łyżki posiekanej natki
•250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
•160 g tartego sera - użyłam goudę
•1 łyżka mąki
•3 jajka
•1 szklanka mleka
•½ szklanki kremówki
•dodatkowo: tłuszcz do smażenia - użyłam masło klarowane
Wykonanie

spód:
1.Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
2.Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
3.Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
4.Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
6.Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.

nadzienie:
1.Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
2.Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
3.Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
4.W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
5.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
6.W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
7.Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
8.Wlej masę do tarty.
9.Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.
10.Podawaj na ciepło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation