Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Szybkie ciasto cytrynowe

Forma: podłużna 10×20 cm

Składniki

1 3/4 mąki pszennej (230g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60g)
1 duża cytryna (skórka i sok)
1 1/4 szklanki cukru (250g)
200 g masła w pokojowej temperaturze
5 dużych jajek w pokojowej temperaturze

Lukier:

szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 165 stopni. Formę posmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, a boki oprósz mąką. W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce szybko zmiksuj masło z cukrem, następnie dodaj jajka, ponownie zmiksuj, dodaj sok i skórkę startą z cytryny, śmietanę oraz mieszankę mączną. Wszystko zmiksuj do połączenia (całość zajmie może 2-3 minuty). Ciasto przelej do formy, wygładź. Piecz 60 – 65 minut, aż góra ładnie pęknie. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto wystudź w otwartym piekarniku. Cukier puder połącz z sokiem z cytryny, tak żeby nie zostały żadne grudki. Konsystencja musi być naprawdę gęsta, jeśli nie jest dodaj więcej cukru pudru. Zimne ciasto polej gotowym lukrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation