DIY - zrób to sam

DIY

CIASTO UŻĄDLENIE PSZCZOŁY

SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 jajka, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju np. rzepakowego
100 g płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA KREM:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy, proszek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
300 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownice o śr. 24 wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do formy, oprószamy płatkami migdałowymi i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i przekrawamy na pół.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnienie. Owijamy folią wierzch budyniu i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy do budyniu. Na koniec cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation