Kuchnia

Pycha...Pychotka

Domowa kuchnia Aniki: Pyszne kruche rogaliki z marmoladą różaną

Składniki:

500 g mąki pszennej
1 kostka margaryny ( 250 g )
1 mały cukier waniliowy
2 żółtka
2 duże łyżki śmietany
35 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
niewielki słoiczek dowolnej marmolady ( ja pomieszałam 4 łyżki gęstego powidła śliwkowego z 2 łyżkami ucieranych płatków róży )
cukier puder do posypania gotowych rogalików

Sposób wykonania:

Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego ), nie schładzać
Z ciasta uformować wałek, który należy podzielić na kilkanaście części. Ilość zależy od tego, jakiej wielkości rogaliki chcemy upiec. Mi wyszło ich ok 60ciu
Każdą część rozwałkowujemy dość cienko na kształt koła i kroimy na 4 części. Na szerszą część nakładamy nieco dżemu lub powidła i zawijamy kształtując z ciasta rogalik i ściskając jego końce, aby powidło nie wypłynęło podczas pieczenia
Rogaliki układamy niezbyt ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok 25 minut, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Moje rogaliki piekłam na dwa razy. Przy pierwszej partii włączyłam po 25 minutach pieczenia funkcję turbo, aby ciasteczka ładnie się zrumieniły. Po 2 - 3 minutach rogaliki były gotowe. Oczywiście w piekarniku bez takiej funkcji rogaliki też się upieką. Druga partia rogalików po 25 minutach pieczenia bez funkcji turbo była ładnie zrumieniona, więc czas pieczenia w znacznej mierze zależy od piekarnika i przy takich drobnych wypiekach trzeba mieć je stale na oku, i uchwycić moment, kiedy będą gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation