Kuchnia

PYSZNOŚCI

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami
Składniki:
500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski)
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
pół słoika suszonych pomidorów
spora garść czosnku niedźwiedziego świeżego

Przygotowanie:
Mąkę odmierzamy do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki )
dodajemy olej,sól i mieszamy



Do drugiej miski wsypujemy zabrane wcześniej 4 łyżki mąki ,kruszymy do niej drożdże,dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy,odstawiamy na ok 15 min żeby podrosło.




jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto ( ja dodałam do ciasta dwie łyżki posiekanych listków czosnku-resztę zostawiłam do nadzienia)


odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz.



siekamy drobno pomidorki i listki czosnku


ciasto wałkujemy na duży kwadrat i ja potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty,które smaruje oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu)
posypuję pomidorkami i czosnkiem


i zwijam w długą roladkę


każda kroję na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek)


każdą część rozcinam wzdłuż ale nie do końca


i zawijam dookoła na końcu sklejam
;

układam na papierze do pieczenia


piekę w 180 topniach z termoobiegiem przez 12-15 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation