Kuchnia

pieczywo

Kajzerki.

Składniki (10 szt):

350 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
20 g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
230 ml mleka
30 g świeżych drożdży
40 g miękkiego masła
Do posmarowania bułek : jajko rozkłócone z 1 łyżką śmietany
Do posypania: dowolne ziarna ( ja użyłam sezamu i nasion chia)

1. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy sól.
2. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie.
3. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy sprężyste ciasto. Dodajemy mąki jeśli trzeba, żeby się nie kleiło.
4. Z ciasta formujemy kulę i smarujemy delikatnie wierzch oliwą. W misce, pod przykryciem zostawiamy na ok.1h do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 70-80 g porcje. Z każdej formujemy wałek, o długości mniej więcej 30 cm.
6. Na wałku wiążemy supeł, następnie jedną końcówkę zawijamy pod spód, drugą - na wierzch. Filmik instruktażowy jest tutaj klik klik
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na pół godziny do wyrastania.
8. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.
9. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem ze śmietaną i posypujemy ziarnami.
10. Pieczemy ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation