Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Yotam Ottolenghi's cauliflower cake | Drizzle and Dip
Składniki
1 mały kalafior, usunięto zewnętrzne liście, przełamano na 3 cm (1 1/4-cala) różyczki - 450g (około 4 kubków)
1 średnia czerwona cebula, obrana - 170g (6 uncji)
75 ml / 5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
7 dużych jaj z wolnego wybiegu
1/2 szklanki liści bazylii, posiekanych
120 g (1 filiżanka) mąki uniwersalnej, przesianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki kurkumy ziemnej
150 g / 1 1/2 szklanki grubo tartego parmezanu lub innego dojrzałego sera (lub mieszanki serów, tak jak ja)
Stopione niesolone masło do mielenia
1 łyżka białego sezamu
1 łyżeczka nasion czarnuszki (zwana także czarnym kminkiem)
Sól i czarny pieprz
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 180C / 400 ° F.
Ugotuj kalafior albo w całości, albo w różyczki w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 15 minut, aż kalafior będzie miękki i ugotowany. Odcedź w durszlaku. (Zrobiłem to dzień wcześniej).
Wytnij 4 okrągłe plastry, każdy o grubości 1/4-cala / 5 mm, od jednego końca czerwonej cebuli i odłóż na bok. Posiekaj pozostałą cebulę i umieść na małej patelni z oliwą i rozmarynem. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Zdejmij z ognia i odłóż na bok, aby ostygł.
Pokonaj jajka - albo w mikserze stojącym, albo za pomocą elektrycznej trzepaczki lub ręcznie za pomocą piany do lekkiego i puszystego. Dodaj bazylię, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tumerię i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Ręcznie złóż przez cebulę i oliwę z oliwek i ser.
Gdy wszystko dobrze się połączy, dodaj ugotowane i schłodzone różyczki kalafiora i delikatnie wymieszaj, aby dokładnie się pokryły. Uważaj, aby zbytnio nie rozbijać flort.
Wyrównaj podstawę i boki ciasta tortowego o wymiarach 9 1/2 cala / 24 cm papierem do pieczenia i umyj boki roztopionym masłem. Wymieszaj nasiona sezamu i czarnuszki i posyp je dookoła wnętrza patelni, aby przylgnęły do boków. Wlać mieszaninę kalafiora do miski, równomiernie rozprowadzając i ułożyć na wierzchu zarezerwowane krążki cebuli. Połóż na środku piekarnika i piecz przez 45 - 50 minut, aż złocisto-brązowy i ugotuj; nóż włożony w środek ciasta powinien wyjść czysty. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na co najmniej 20 minut przed podaniem. Należy go podawać tylko ciepłe, a nie gorące lub w temperaturze pokojowej.
Uwagi
Wypiekałem ten przepis w 180C przez 45 minut i było to trochę niedotłoczone. Powiedziałbym 50-55 minut w tej temperaturze
MA==