Kuchnia

ciasta

Keks dyniowy


Do keksu potrzebne będzie puree z dyni. Nie raz już opisywałam jak takie puree przygotować, ale i tym razem opisze w skrócie jak je uzyskać.

Dynię obieramy, drążymy środek i ścieramy na jak najdrobniejszych oczkach tarki. Nie jest to łatwe zajęcie, ponieważ zwykle dynia jest dość twarda. Startą dynię umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy niewielką ilością wody. Dynię dusimy do czasu, aż się rozgotuje. Niestety często ją trzeba mieszać i gotować na na prawdę małym ogniu aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania na każdy kilogram dyni dodajemy około 2-3 łyżki cukru. Puree będzie miało najlepszą i najgładszą konsystencję, jeśli zmiksujemy je w blenderze.

Takie puree najlepiej przygotować z co najmniej 2-3 kilo dyni i zapasteryzować w słoiczkach. Ponieważ jest przy nim troszkę pracy, najlepiej od razu przygotować go więcej, na przyszłość :)

Z podanych składników wychodzi mała keksówka ciasta, wiec jeśli chcecie przygotować je w większej blasze, podwójcie proporcje.


Składniki na małą keksówkę:

* 125 g cukru
* 260 g mąki
* 2 duże jajka
* 250 g puree dyniowego
* 50 ml wody
* 1/2 szklanki oleju
* 60 g groszków czekoladowych
* 60 g posiekanych orzechów
* 60 g rodzynek
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i odrobinę natłuszczamy olejem.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę i dynię, a kiedy składniki połączą sie, dodajemy składniki suche. Ciasto miksujemy około minuty, a następnie przelewamy co formy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 70 minut. Po 50 minutach ciasto przykryłam papierem do pieczenia, a ostatnie 10 minut piekłam je tylko na opcji "spód".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation