Kuchnia

NA SŁoDKO

Tort czekoladowy z jagodami


Składniki
ciasto czekoladowe:

4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

krem jagodowy:

500 g serka mascarpone
słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)

dodatkowo:

pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
1-2 szklanki jagód

Wykonanie
ciasto czekoladowe:

Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).

krem:

Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.

wykończenie:

Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
Udekoruj wierzch jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation